Smak i zapach wody a skażenie instalacji bakteriami Legionella - Bluecare Skip to content
Logo firmy BlueCare
  • Badania wody
    • Badania wody Legionella
    • Badania wody dla Sanepidu
    • Badanie wody ze studni
  • Generator jonów
    • Generatory Silion
    • Elektrody do generatorów
  • Rozwiązania
    • Dezynfekcja chemiczna
    • Czyszczenie zbiorników
    • Ocena ryzyka
    • Automatyczne płukanie instalacji
    • Filtry antybakteryjne
    • Szybkie testy wody na Legionellę
  • O nas
    • O nas
    • Zespół Bluecare
    • Piszą o nas
  • Referencje
  • Legionella
    • Legionella a źródła zakażeń
    • Legionella a budynki
  • Wiedza
Menu
  • Badania wody
    • Badania wody Legionella
    • Badania wody dla Sanepidu
    • Badanie wody ze studni
  • Generator jonów
    • Generatory Silion
    • Elektrody do generatorów
  • Rozwiązania
    • Dezynfekcja chemiczna
    • Czyszczenie zbiorników
    • Ocena ryzyka
    • Automatyczne płukanie instalacji
    • Filtry antybakteryjne
    • Szybkie testy wody na Legionellę
  • O nas
    • O nas
    • Zespół Bluecare
    • Piszą o nas
  • Referencje
  • Legionella
    • Legionella a źródła zakażeń
    • Legionella a budynki
  • Wiedza
Panel klienta
Kontakt
Logo firmy BlueCare

Menu

Kontakt

Smak i zapach wody a skażenie instalacji bakteriami Legionella

Wiele osób ma obawy przed korzystaniem z wody kranowej. Może to być spowodowane odczuciem, że woda ma dziwny zapach lub specyficzny, nienaturalny smak. Co może być źródłem tego problemu? Co zrobić by poprawić jakość wody? I wreszcie, czy pogorszenie smaku i zapachu jest jednoznaczne z wystąpieniem skażenia wody bakteriami Legionella?
Zależność między smakiem i zapachem wody a Legionellą.

Spis treści

  • Smak i zapach wody a wymagania prawne
  • Co wpływa na smak lub zapach wody?
    • Gdy problem dotyczy ujęcia wody
    • Gdy problem dotyczy instalacji wewnętrznej
  • Specyficzny smak i zapach wody a Legionella
  • Co zrobić, gdy woda ma specyficzny smak lub zapach?

Smak i zapach wody pitnej a wymagania prawne

Woda pitna (tj. woda, która spełnia wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia ws. jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi) powinna charakteryzować się smakiem i zapachem, który jest „akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian”. Co to jednak oznacza? Zapis ten wskazuje na subiektywną ocenę tych parametrów przez badających. Pomocna w ocenie wody jako zdatnej do spożycia jest norma PN-EN 1622, według której o tym, czy woda jest zdatna do picia w kontekście jej smaku i zapachu, decydują opinie trzyosobowego zespołu oceniającego. W praktyce woda pitna nie powinna mieć żadnego wyczuwalnego zapachu, a smak powinien być neutralny tzn. ciężki do sklasyfikowania i bez dominujących nut.

Co wpływa na smak lub zapach wody?

Żeby znaleźć źródło zanieczyszczenia wody w pierwszej kolejności zaleca się zakwalifikowanie typu tego zapachu posługując się poniższym zestawieniem:

  • R – to grupa zapachów roślinnych, np. trawiasty, torfowy, kwiatowy,
  • G – to grupa zapachów gnilnych, np. stęchły, zgniłego jaja, zbutwiałego drewna,
  • S – to grupa zapachów specyficznych, takich jak zapachy chemiczne (np. nafta, aceton), fekalne, rybie.

 

Klasyfikacja typu zapachu pomoże nam w trakcie ewentualnego opisywania zjawiska dla podmiotów zewnętrznych takich jak inspekcja sanitarna lub przedsiębiorstwo wodociągowe, gdy nie uda się rozwiązać problemu samodzielnie.

Następnie warto sprawdzić, co jest źródłem niepożądanego zapachu lub smaku wody. Zapach czy smak wody mogą pochodzić zarówno z źródła wody (jak podłączenie do wodociągu lub ujęcie studni) lub z instalacji wewnątrz budynku. Należy sprawdzić, czy zapach i smak wody występuję we wszystkich punktach poboru wody (np. umywalkach i prysznicach) w budynku, czy tylko w niektórych. Jeżeli tylko w części punktów poboru wody występuje smak lub zapach, najprawdopodobniej problemem jest zanieczyszczenie w przewodach już w samym budynku.

Należy także sprawdzić stan wody pobranej bezpośrednio z zaworu antyskażeniowego przy zestawie wodomierzowym. Jeżeli problem występuje również tam, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że jest to kwestia ujęcia lub wodociągów.

Zestaw wodomierzowy z zaworem antyskażeniowym

Analiza stanu wody bezpośrednio z zaworu antyskażeniowego pozwala na sprawdzenie, czy przyczyną specyficznego smaku, lub zapachu wody jest stan ujęcia lub wodociągów.

Gdy problem dotyczy ujęcia wody

Jeżeli woda jest dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowej, należy pamiętać, że to przedsiębiorstwo wodociągowe odpowiada za jakość dostarczanej wody aż do zestawu wodomierzowego, który jest punktem granicznym między przyłączem a instalacją wewnętrzną. W przypadku wątpliwości co do stanu wody, możemy zatem zgłosić sprawę do przedsiębiorstwa i wspólnie z nim spróbować zidentyfikować problem. Przyczyną może być przykładowo awaria na stacji uzdatniania wód, przez co woda nie została poprawnie oczyszczona. Może to być również spowodowane uszkodzeniem sieci wodociągowej, na skutek czego zanieczyszczenia z gleby przedostały się do rurociągu.

Jeśli jednak woda dostarczana jest z ujęcia indywidualnego (np. studni), należy przeprowadzić kontrolę źródła, wykonując np. badania parametrów jakości wody grupy A i B we współpracy z lokalną inspekcją sanitarno-epidemiologiczną, zgodnie z rozporządzeniem. Woda w studni mogła ulec zanieczyszczeniu np. przez zwierzęta oraz produkty ich metabolizmu lub rozkładu, czy też spływy powierzchniowe niosące ze sobą m.in. rozpuszczone nawozy.

Gdy problem dotyczy instalacji wewnętrznej

W sytuacji, gdy woda dostarczana do budynku nie wykazuje żadnych niepokojących oznak, a w kranie smak i/lub zapach wody pozostaje charakterystyczny, oznacza to, że problem tkwi już w naszej instalacji wewnętrznej. Na smak i zapach wody w tym przypadku może mieć wpływ wiele czynników. Jakość pogarszać mogą m.in.:

  • produkty korozji przewodów i urządzeń,
  • nagromadzenie osadów organicznych i nieorganicznych w instalacji,
  • obecność mikroorganizmów i produktów ich metabolizmu,
  • produkty rozkładu substancji organicznych.

 

Wbrew obiegowej opinii, każdy z tych powodów może stanowić pośrednie lub bezpośrednie zagrożenie dla użytkownika. Często bagatelizowany jest np. problem korozji. Należy jednak pamiętać, że dawniej w produkcji niektórych rur ocynkowanych wykorzystywano ołów i mangan, co wiąże się z tym, że korozja będzie powodowała przedostawanie się tych metali do wody.

Specyficzny smak i zapach wody a Legionella

Zmiana smaku i zapachu wody nie musi oznaczać skażenia bakteriami Legionella. Bakterie te w instalacji wewnętrznej rozwijają się głównie w biofilmie, czyli błonie biologicznej składającej się z mieszaniny materii organicznej i nieorganicznej. To właśnie dlatego zanieczyszczenie wody biofilmem może powodować zmianę smaku i zapachu wody. Ryzyko rozwoju bakterii określane jest jako bardzo wysokie, jeżeli w instalacji znajdują się podatne warunki do rozwoju bakterii Legionella. Może to być między innymi:

  • temperatura wody w przedziale 20°C-50°C,
  • miejsca przestoju wody, np. nieużywane punkty poboru,
  • obecność substancji odżywczych, np. kamień, produkty korozji.

Co zrobić, gdy woda ma specyficzny smak lub zapach?

Zaobserwowanie jakichkolwiek nieprawidłowości w smaku i zapachu wody powinno być sygnałem do przeprowadzenia natychmiastowego przeglądu instalacji. W przypadku, gdy za smak i zapach wody mogą odpowiadać związki pochodzące z biofilmu w instalacjach wewnątrz budynku, należy przebadać wodę m.in. pod kątem obecności bakterii Legionella. Zaleca się również wykonanie Oceny Ryzyka wewnętrznych systemów wodociągowych, która pozwoli na identyfikację źródeł zanieczyszczenia w instalacjach oraz wprowadzenie rozwiązań, których celem jest ich usunięcie. Można wykorzystać również odpowiednio dobraną technologię zabezpieczającą wodę w celu dezynfekcji instalacji oraz urządzeń przygotowujących ciepłą wodę użytkową.

Zabezpiecz swoją instalację

Kub lub wynajmij generator jonów Silion, który zapewni Ci dostęp do bezpiecznej wody. Jest to idealne rozwiązanie m.in. dla szpitali, hoteli, szkół.

Poznaj nasz Silion

Źródła:

  1. chemia.uni.lodz.pl/kchogin/dydaktyka/ monitoring_srodowiska/ pdf/prezentacje/KS.pdf
  2. Słownik hydrogeologiczny. Praca zbiorowa pod red. J. Dowgiałło, A. Kleczkowski, A. Macioszczyk, A. Rożkowski. PIG, Warszawa, 2002

  3. isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/ WDU20170002294/O/ D20172294.pdf

Autorzy:

Avatar photo
Bartosz Korwin
Specjalista ds. bezpieczeństwa wodnego
Bartosz Korwin
Specjalista ds. bezpieczeństwa wodnego
Proces oceny ryzyka w wewnętrznych systemach wodociągowych

Bezpieczeństwo wodne na miarę Twoich potrzeb

Masz problem z Legionellą? Pomożemy Ci znaleźć przyczynę skażenia wody i dobierzemy właściwe rozwiązanie. Zleć wykonanie Oceny Ryzyka, by uniknąć niepotrzebnych i kosztownych inwestycji.  

Sprawdź

Zobacz video ekspertów

Nasi eksperci dzielą się cennymi wskazówkami i wiedzą na temat Legionelli. Zapraszamy do obejrzenia naszych materiałów wideo, które w przystępny i zrozumiały sposób przedstawiają kluczowe zagadnienia związane z bakteriami Legionella.

 
Play
Play
Play
Play
Play
Play
Previous
Next

Powiązane artykuły

Sprawdź również inne artykuły eksperckie, które mogą Cię zainteresować:

Więcej wpisów
Korytarz szkolny
  • Alicja Kapiszka

Bezpieczna woda w placówkach oświatowych – jak zapobiegać Legionelli w szkołach i przedszkolach?

Czytaj więcej
Perlator na kran z zabrudzeniami z wody.
  • Krzysztof Potaczek

Jak wyczyścić perlator? Czyszczenie napowietrzacza krok po kroku

Czytaj więcej
Projektowanie budynku, biorąc pod uwagę OZE i tereny zielone, zwiększając punktację w systemie certyfikatu BREEAM, LEED, WELL.
  • Alicja Kapiszka

Certyfikaty BREEAM, LEED i WELL – budynki przyjazne środowisku i użytkownikom

Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera!

Raz na kilka tygodni będziesz otrzymywał wiadomość z informacją o nowych artykułach, zmianach przepisów oraz newsy dotyczące bezpieczeństwa wodnego. Bez spamu.

    Logo firmy BlueCare białe

    BlueCare realizuje usługi w zakresie bezpieczeństwa wody w oparciu o potrzeby Klienta. Oferujemy rozwiązania, które w skuteczny sposób zwalczają problem bakterii w wodzie, takich jak Legionella.

    Rozwiązania

    Generator jonów srebra i miedzi

    Ocena ryzyka

    Automatyczne płukanie instalacji

    Badania wody

    Dezynfekcja wody

    Filtry antybakteryjne

    Nasza firma

    Case studies

    O nas

    Baza wiedzy

    Panel klienta

    Dane kontaktowe

    +48 694 881 707
    biuro@bluecare.pl

    Dane firmy

    Bluecare Sp. z o.o.
    ul. Przemysłowa 12
    30-701 Kraków
    NIP: 6751775495

    @2025 Bluecare. All rights reserved.

    Polityka prywatności

    Zarządzaj swoją prywatnością

    Aby zapewnić najlepsze doświadczenia, my i nasi partnerzy używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie pozwoli nam i naszym partnerom na przetwarzanie danych osobowych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie i wyświetlanie (nie) spersonalizowanych reklam. Brak zgody lub jej wycofanie może negatywnie wpłynąć na niektóre funkcje.

    Kliknij poniżej, aby wyrazić zgodę na powyższe zgody lub dokonać szczegółowych wyborów. Dokonane wybory zostaną zastosowane wyłącznie do tej witryny. Możesz zmienić swoje ustawienia w dowolnym momencie, w tym wycofać swoją zgodę, korzystając z przełączników w Polityce plików cookie lub klikając przycisk zarządzania opcjami u dołu ekranu.

    Funkcjonalne Zawsze aktywne
    Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
    Preferencje
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
    Statystyka
    Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
    Marketing
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
    Statystyka

    Marketing

    Funkcje
    Zawsze aktywne

    Zawsze aktywne
    Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Przeczytaj więcej o tych celach
    Zarządzaj opcjami
    {title} {title} Zarządzaj {vendor_count} dostawcami

    Bezpłatna konsultacja ekspercka

    Masz problem z Legionellą i nie wiesz, jak go rozwiązać? Zadaj nam dowolne pytanie!

    tel: +48 694 881 707
    e-mail: biuro@bluecare.pl

    Skontaktuj się z nami lub wypełnij krótki formularz!

      Ta witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Polityka prywatności Google oraz Warunki świadczenia usług Google

      Logo firmy BlueCare

      Zamknij

      Menu
      • Badania wody
        • Badania wody Legionella
        • Badania wody dla Sanepidu
        • Badanie wody ze studni
      • Generator jonów
        • Generatory Silion
        • Elektrody do generatorów
      • Rozwiązania
        • Dezynfekcja chemiczna
        • Czyszczenie zbiorników
        • Ocena ryzyka
        • Automatyczne płukanie instalacji
        • Filtry antybakteryjne
        • Szybkie testy wody na Legionellę
      • O nas
        • O nas
        • Zespół Bluecare
        • Piszą o nas
      • Referencje
      • Legionella
        • Legionella a źródła zakażeń
        • Legionella a budynki
      • Wiedza

      Dezynfekcja chemiczna

      Badania wody

      Rozwiązania

      O nas

      Referencje

      Legionella

      Wiedza

      Panel klienta
      Kontakt